3 frågor till gravida att sluta med

Magen är den kroppsdelen som jämkar ihop benen och bröstkorgen med varandra. Precis så har de flesta av oss blivit försedda med kroppsdelsplaceringarna. När man blir gravid växer sig denna kroppsdel större och större allteftersom ett barn växer där inne. Så har det varit i alla tider vad jag förstår. Någonstans längs vägen i gravidprocessen tappar magen som på en outtalad, men universell, signal sitt integritetsskydd och det tas på den som aldrig förr. Ungefär i samma veva börjar den tilltalas med stort M i början. Den får sig ett namn. Alltid samma namn. Magen. Jag vill tipsa om tre frågor du med fördel ska sluta att ställa till gravida kvinnor. Till dom du känner och till dom du inte känner. 
 
 Fjärde månaden och fråga nr 1 började se dagens ljus
 
1. Är det inte dags snart? (och mena att det verkligen borde vara det)
En vanlig fråga för många att få i slutet av gravidteten. För min del fick jag höra den från gravidmånad fyra. Här tycker jag att du måste ha koll på undertexterna om du ska svänga dig med den här för den funkar bara bra om du längtar på riktigt, likt Skalle-Per som längtar efter Ronja. Då handlar det om kärlek, om längtan efter barnet, annars är det lätt att tolka dig som att du är döless på att se kvinnan gravid, att hon irriterar dig med sin storlek, sitt "glow" och uppenbarelse, att du önskar att barnet ska komma för att befria dig från din obekvämlighet att förhålla dig till henne samt att väntan är jobbigast för dig. 
     Du kan väldigt enkelt ändra frågan till "NÄR är det dags?" och jobba på att inte förfäras över den gravidas svar om det visar sig vara tre månader kvar och inte en vecka som du hade föreställt dig.
 
2. Hur många har du där inne?  
Den här frågan är grymt poppis och jag vet faktiskt inte hur många gånger jag fått den. Om du på riktigt undrar hur många barn en kvinna bär på i magen så fråga med respekt och med äkta intresse istället för något som ska verka fnissigt. Och att skämta om en kvinnas, i ditt tycke, stora mage är ju bara så... saknar ord. Att skämta om storlek överhuvudtaget är ju bara förlegat och gammal kränk-humor. 
 
Nästa fråga kan komma i samband med fråga nr 2 eller helt fristående.
 
3. Är du säker på att det bara är en där inne?
Här gäller så klart samma som till fråga nr 2 eftersom den här har samma fnissiga syfte fast med lite andra ord. Ställs den som en fristående fråga är den bara oförskämd och kan inte vilja något annat än att få den gravida att känna sig utanför den påhittade normen. Menar man frågan på riktigt så har man ett rejält kunskapslyft att fixa till för sin egen del.
 
 Vecka 38 "Oj, nu spricker du snart!". Ja, det kunde ha varit närmare sanningen än man menade, men tack och lov slapp jag det.
 
Nu när magen ändrat form igen så märker jag att den inte tilltalas i tredje person lika ofta. Den får inte heller handpåläggningar. Men man undrar var den är nånstans? Och det jag undrar är om det finns något annat sammanhang man ställer så många frågor som egentligen inte betyder det man säger eller menar?  "Var är magen?" är ju samma kvalitet av fråga som "Hur många har du där inne?" menar jag, framförallt om man vet att det är en stycken och eftersom man troligtvis vet att barnet är fött och att magen sitter där den alltid suttit, i mitten ganska nära ögonhöjd.
 
Ingen efterbild. Fortfarande höggravid.
 
Regel nummer ett: kan vi väl sammanfatta till att ställa frågor om äkta intresse finns och med vetskap om att det viktigaste är hur vi och barnet/barnen mår, inte hur vi ser ut. Den regeln kan vi väl låta gälla i alla sammanhang, inte sant?
 
Regel nummer två: kan sen vara att du inte alls behöver fråga, kommentera eller upplysa den gravida om varken hennes storlek eller dina uppfattningar om hur du placerar in henne i världskontexten "liten är bäst ingen protest". Du behöver inte undra eller kommentera någonting om hennes graviditet faktiskt. Om du inte gör det enligt regel nummer ett, gör det inte alls.
 
Bonusregel: Ja, men om du nu känner att du vill känna på magen fråga först och gör det utan att förvänta dig "Ja, gud ja, gärna!!! Det är så härligt när vem som helst kryper in i min privata zon".  Skulle fler fråga skulle det kännas mer ok att säga Nej (eftersom man inte förväntas säga Ja). Man orkar verkligen inte alltid närapå såra den som bara hugger in på magen alternatvt frågar när den redan har händerna på magen genom att säga Nej och ta undan händerna. Skulle fler fråga skulle det bli fler Nej till svar, det är jag helt säker på. Och som gravid skulle man slippa köpa asstora plagg som man inte kan använda sen bara för att ju oformligare magen syns desto färre handpåläggningar. Sant. Egen undersökning.
 
Vad tycker du? Vilka frågor triggar eller har triggat dig? Låt oss vältra oss i tips om frågor till gravida att sluta med!
 
 
M A G E N ♥ H E A R T